Klitorisorgasme, g-punktorgasme, sprøjteorgasme, livmoderhalsorgasme, multiorgasme, kombiorgasme… Listen er lang på orgasmer, som den moderne kvinde skal præstere og den moderne mand skal levere.

Det skaber et enormt præstationspres og høje forventninger, som tager nydelsen ud af sex, for mange mænd og kvinder.

Når orgasmen bliver formålet med sex

Det giver god mening, at orgasmen har fået så meget positiv opmærksomhed: den er lækker, den giver forløsning, hjernen marineres med belønningshormoner, og man får den der lækre følelse af afslapning bagefter. Et fantastisk middel til at stresse af og komme ned i kroppen efter en lang dag.

Fordi den er så lækker kan den også meget nemt blive et fikseringspunkt, et mål for overhovedet at have sex/samleje. Og det i sig selv er faktisk en lyst- og orgasmedræber for rigtigt mange, fordi man skal præstere og have konstant lyst, i stedet for at at nyde og slappe af og følge kroppens impulser.

Orgasmejagten kan bl.a. bevirke:

  • at man mister lysten til overhovedet at have sex pga. præstationspresset og forventningerne
  • tankefiksering, anspændthed i kroppen og overfladisk vejrtrækning
  • oplevelsen af ‘mislykkedes sex’, fordi man ikke nåede målet
  • en følelse af at være forkert, mangelfuld, en fiasko, en dårlig elsker osv.

Stop med at præstere – så kommer orgasmerne!

I sexologisk rådgivning undersøger vi, hvilke seksuelle krav og forventninger du har til dig selv og evt. din partner. Er du en orgasmemaskine, der hele tiden har lyst og er åben og klar? Eller bevæger din nydelse og åbenhed sig lidt frem og tilbage, op og ned? Mange kan i denne proces opdage, at der er en forskel på hovedlyst og kropslyst. Hovedlyst kan være den slags lyst, hvor du fortæller dig selv, at du skal/bør have lyst og få eller give orgasmer, fordi det gør dig til et godt/rigtigt menneske/partner. Kropslyst kan være den slags lyst, hvor din krop fortæller dig, at den er åben og varm, at det føles dejligt og lækkert.

Vi arbejder med at forfine fornemmelsen for kroppen og lytte til dens signaler: Hvad fortæller den dig? Hvad har den lyst til? Hvad har den ikke lyst til? Det indebærer bl.a. at udforske sanserne: Hvad dufter du? Hvad smager du? Hvad mærker du? Hvad hører du? Hvad ser du? For mange sker der det, at så snart de begynder at lytte til kroppens signaler, så bliver det nemmere at slippe tankerne om ‘hvad man bør og skal’.

Og det kan skabe følelsen af frihed og afslappethed, når du har sex/samleje. Når du følger kroppens puls, mærker du hvad du har lyst til, i stedet for at tænke det, og det kan åbne døren for nydelsesfulde seksuelle oplevelser, med og uden orgasmer. Faktisk er det nydelsen og lysten der muliggør orgasmen – ikke omvendt!

Notér

Undersøg hvad nydelsesfuld sex er for dig. For mange er det noget med at mærke kroppen, mærke varme i underlivet, en slags glædefølelse, at forbinde sig med sin partner, at slippe tankerne, at give sig hen, at føle sig tryg og elsket m.m.

Hvis du finder frem til, at nydelsesfuld sex handler om meget mere end orgasmer, og at orgasmejagten faktisk skaber spændinger, utilfredshed og frustration, så stop med at jage og dediker i stedet din opmærksomhed til at udforske det som . Sæt i stedet tempoet helt ned og lyt til signalerne i din krop: Hvad fortæller den dig? Hvad har den lyst til? Hvad har den ikke lyst til?

For mange mænd og kvinder skal hjernen/tankerne i en eller anden grad slukke/slippe for at kroppen og underlivet kan tænde.

Bliv bevidst om dine sanser: Hvad dufter du? Hvad smager du? Hvad mærker du? Hvad hører du? Hvad ser du? Dediker din opmærksomhed til at udforske det som føles rart for kroppen.

I sexologisk rådgivning arbejder vi med at få nye perspektiver på sexliv, nydelse, orgasme osv.